Retro DAB radio's

DAB is de toekomst van het radioluisteren in de wereld. Het Europese systeem is in 1993 voor het eerst geïntroduceerd en maakt het sindsdien mogelijk voor het publiek om digitaal naar de radio te luisteren. De afkorting DAB staat dan ook voor Digital Audio Broadcasting. In Nederland zijn de eerste radiozenders vanaf 2004 via DAB te ontvangen. Door het jonge bestaan van de techniek zou je denken dat DAB radio’s allemaal een ultramodern uiterlijk hebben. Toch is dit niet waar. De meeste modellen zien er helemaal niet zo modern uit, maar haken aan bij een al bijna ouderwets design. Op deze pagina bieden we verschillende van deze zogenoemde retro DAB radio modellen aan.

Moderne techniek retro DAB radio

Hoewel een retro DAB radio het uiterlijk heeft van een toestel uit de jaren 50 of 60, is er wel degelijk moderne techniek in de radio verwerkt. Met de retro DAB radio’s uit ons assortiment kan je namelijk digitale radio ontvangen via het DAB+ netwerk. Dit is de verbeterde techniek van het originele DAB netwerk, die pas vanaf de tweede helft van 2013 in Nederland te ontvangen is. Om een scherper geluid en meer radiozenders via dit verbeterde netwerk te ontvangen, heb je een radio nodig die DAB+ ondersteunt. Een retro DAB radio ziet er dan misschien wel uit alsof deze tientallen jaren oud is. Met de ondersteuning voor DAB+ is de gebruikte techniek nooit meer dan een paar jaar oud. Zou je de retro DAB radio openmaken, dan is het meteen duidelijk dat het om een modern apparaat gaat. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over de kwaliteit van de speakers. Dit zijn moderne luidsprekers die een helder en luid geluid produceren.

DAB radio met een retro uiterlijk

Wanneer je de retro DAB radio’s in ons assortiment voor het eerst ziet, dan krijg je meteen het idee dat het om een toestel gaat die minimaal 50 jaar oud is. Het is een design keuze die bewust is gemaakt. Zo lang geleden was de DAB techniek namelijk nog niet eens uitgevonden. In de 20ste eeuw is het echter hip om design en vormgeving uit het verleden aan te houden. Modetrends van vele jaren geleden komen nu weer terug en ook designtrends voor de interieurs van woningen worden tientallen jaren later weer als hip en modern gezien. In een dergelijk interieur zal natuurlijk ook een retro DAB radio met mooie ronde vormen niet misstaan. Het radiomodel zorgt voor een ouderwetse uitstraling die mooi bij de andere retro aspecten van het interieur passen. Laat het retro uiterlijk van de radio je niet bedriegen. Van binnen zit er moderne techniek in het apparaat verwerkt. Met een retro DAB radio geniet je dan ook van het beste uit twee werelden.

FM ontvangen op retro DAB radio

Het radioluisteren via DAB is in Nederland al in een vergevorderd stadium. Alle grote landelijke en regionale radiozenders zijn via het netwerk te ontvangen. Zowel publieke als commerciële zenders, plus een flink aantal extra opties die niet via de ether te ontvangen zijn. Toch zijn nog niet alle radiozenders beschikbaar op het DAB+ netwerk. Een retro DAB radio komt daarom ook met de mogelijkheid om FM zenders te ontvangen. Je kunt naar de digitale radio luisteren via DAB en analoge zenders beluisteren via de traditionele etherfrequenties. Het radioluisteren via DAB komt met enkele voordelen. Zo kan je bijvoorbeeld gemakkelijk en razendsnel schakelen tussen de verschillende kanalen. Tevens heb je geen last meer van ruis omdat het signaal digitaal binnenkomt. In de praktijk zal je dan ook maar weinig gebruikmaken van de optie om FM zenders op een retro DAB radio te ontvangen. Deze optie gebruik je enkel wanneer je nog naar dat enkele station wilt luisteren dat tot op heden nog niet met de tijd is meegegaan.

Retro DAB radio aansluitingen

Een retro DAB radio ziet eruit als een ouderwetse draagbare radio uit de jaren 50 of 60. Door dit uiterlijk maak je makkelijk de vergissing om ook een geluidskwaliteit te verwachten die bij een ouderwetse radio hoort. Dit is uiteraard niet het geval. De retro DAB radio heeft dan wel een oud uiterlijk, maar in het apparaat zijn moderne speakers verwerkt die een uitstekende geluidskwaliteit kunnen produceren. Indien het volume van deze standaard speakers nog niet voldoende zijn, dan heeft de retro DAB radio ook diverse aansluitingen waarop je externe speakers of koptelefoons op aan kunt sluiten. Zo zijn de meeste modellen bijvoorbeeld van een AUX aansluiting voorzien. Met een AUX kabel kan je daardoor de DAB radio rechtstreeks op een speaker of versterker aansluiten. Tevens hebben de meeste retro DAB radio’s ook een 3.5 mm Jack aansluiting. Dit is het type aansluiting dat voor de meeste koptelefoons wordt gebruikt. Een Jack kabel is daarnaast ook geschikt voor het overbrengen van geluid naar een extra speaker.

Wat verstaan we onder retro?

Wanneer je op deze pagina van onze webwinkel terecht bent gekomen is het duidelijk dat een retro DAB radio kopen het doel is dat je graag wilt bereiken. De modellen die hierboven te zien zijn voldoen zeker aan de vereisten om dit doel te vervullen. Bekijk je echter het volledige aanbod DAB radio’s die wij te koop aanbieden, dan zal je opvallen dat veel meer modellen een klassiek en ouderwets design hebben. Hierdoor ontstaat de vraag wat we nu daadwerkelijk onder retro verstaan. Sommige draagbare DAB radio modellen op onze site zouden veel mensen namelijk ook onder de noemer retro plaatsen. Het verschil is echter dat deze modellen duidelijk enkele moderne kenmerken hebben. Zo heeft bijvoorbeeld het display een opvallende plek op de radio gekregen en zijn er nieuwe stijl knoppen op het apparaat verwerkt. De retro DAB radio’s op deze pagina hebben verschillende extra kenmerken waardoor meer de indruk wordt gewekt dat het een oud toestel is. Zo zit er bijvoorbeeld op de voorkant een grote ronde knop waarmee de radiofrequenties ingesteld (zouden0 kunnen worden. Deze is vaak alleen voor het realiseren van een retro uiterlijk bedoeld en heeft in zo’n geval geen praktische functie.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten, of heb je advies nodige bij het kiezen van een retro DAB radio? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contactformulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links