DAB+ ontvangers

Zoals de naam al doet vermoeden is DAB+ de opvolger van DAB. Met dit systeem is het mogelijk om radioprogramma's digitaal uit te zenden en te ontvangen. Het systeem is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De hoofdoorzaak daarvoor is dat het signaal veel helderder is en er bijna geen storing is. Mensen die gebruik willen maken van DAB+ zullen een DAB+ ontvanger moeten aanschaffen. Door de stijgende populariteit van het systeem is DAB+ nu vrijwel overal in Nederland beschikbaar. Er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden als je een DAB+ ontvanger aanschaft, zoals aansluitmogelijkheden, aantal voorkeursstations en dergelijke.

De opkomst en voordelen van de DAB+ ontvanger

DAB is oorspronkelijk ontwikkeld in Duitsland en wordt daar al wat langer gebruikt dan in Nederland. De reden voor de ontwikkeling van de technologie is dat standaard AM en FM radio's vaak ruis in het signaal hebben en voor mensen op afgelegen plekken moeilijk te ontvangen zijn. Een van de grote voordelen van DAB is dat je geen last hebt van ruis bij overlappende signalen. Bij standaard radio moet er vaak een buffergebied tussen de verschillende frequenties zitten om overlap te voorkomen. DAB maakt gebruikt van een zogenoemd Single Frequency Network waardoor er geen sprake is van interferentie. Ten opzichte van analoge radio zoals AM en FM kunnen er daarom ook veel meer zenders tegelijk uitgezonden worden. Dit zorgt voor meer keuze voor de consument, en dat is altijd mooi meegenomen. Deze voordelen komen met name tot stand omdat DAB en dus ook DAB+ digitaal is in tegenstelling tot de traditionele analoge radio ontvangers. Daardoor kunnen verschillende signalen samen worden gevoegd om één sterke en ruisloze uitzending te creëren. Ten opzichte van DAB heeft DAB+ een veel efficiëntere manier om tot een hoge geluidskwaliteit te komen, zelfs bij een zeer zwak signaal.

Beschikbaarheid in Nederland

DAB werd ontwikkeld in Duitsland en is daar ook als eerste ingevoerd. Nederland heeft zeker niet voorop gelopen met het invoeren van digitale radio. Dat heeft echter ook voordelen gehad omdat er nu niet veel mensen in ons land zijn die een verouderde DAB ontvanger hebben. De DAB+ ontvanger brengt veel voordelen met zich mee ten opzichte van de standaard DAB en daar kan nu optimaal van geprofiteerd worden. Tegenwoordig kun je met een DAB+ ontvanger of DAB+ receiver door heel Nederland radio uitzendingen van hoge kwaliteit ontvangen, zelfs in afgelegen gebieden of vlak over de grens. Jaarlijks komen er steeds meer zenders bij terwijl het aantal analoge zenders afneemt. De belangrijkste reden hiervoor is dat de uitzendingen van hogere kwaliteit zijn en er bovendien meer ruimte in de ether is voor DAB+ zenders omdat die geen buffergebied nodig hebben. Radio luisteren via een DAB+ ontvanger of DAB+ receiver is daarom de toekomst.

Waar je op moet letten bij het kopen van een DAB+ ontvanger

Er zijn inmiddels een flink aantal verschillende DAB+ ontvangers op de markt. Voor de koper is het belangrijk om met het juiste product thuis te komen. Het is daarbij belangrijk dat je je eigen wensen in overweging neemt en ook let op de kwaliteit van de verschillende mogelijkheden. De output van een radio is uiteraard belangrijk. Helemaal als je graag naar muziekstations luistert en geluidskwaliteit voor jou erg belangrijk is. Draagbare DAB+ ontvangers zijn al te krijgen vanaf 1 Watt. Als je graag je kamer vult met muziek is het aan te raden om een wat zwaardere DAB+ ontvanger of DAB+ receiver te kiezen. Bij de meeste DAB+ ontvangers of DAB+ receiver is het mogelijk om een aantal zenders op te slaan bij je voorkeuren. Hierdoor kun je snel en eenvoudig schakelen tussen je favoriete uitzendingen. Bij het aanschaffen van een DAB+ ontvanger is het daarom ook aan te raden om te kijken hoeveel voorkeurszenders er kunnen worden opgeslagen. De juiste DAB+ ontvanger kopen doe je dus op basis van je eigen voorkeuren.

Met een DAB+ ontvanger ben je klaar voor de toekomst

Zoals gezegd heeft een DAB+ ontvanger vele voordelen ten opzichte van een analoge ontvanger. In Nederland worden er sinds 2013 programma's met behulp van DAB+ uitgezonden die je kunt onvangen met een DAB+ receiver. Het aantal zenders neemt snel toe en de hoge kwaliteit van het geluid maakt het voor iedereen aantrekkelijk om over te stappen. De verwachting is dat DAB+ in de toekomst de voornaamste techniek is waarover radio wordt uitgezonden. Er zijn in Nederland nog geen definitieve plannen om FM helemaal te laten verdwijnen maar de verwachting is dat DAB+ in snel tempo de leidende positie overneemt. Je ziet ook dat in de meeste nieuwe auto’s een DAB+ ontvanger zit. Het aanschaffen van een DAB+ ontvanger of DAB+ receiver is dus zeker een goed idee, zeker als er over een aantal jaren geen FM uitzendingen meer zijn en DAB+ de enige mogelijkheid is om naar de radio te luisteren. Met een DAB+ ontvanger of DAB+ receiver ben je klaar voor een toekomst met een uitstekende geluidskwaliteit.

Design en extra mogelijkheden

Het ontwerp van een product geeft bij veel mensen de doorslag als het op het kopen van een product aankomt. Bij het uitkiezen van een DAB+ receiver is dat niet anders. Het voordeel van DAB+ is dat de techniek nog erg nieuw is en vrijwel elke aangeboden DAB+ ontvanger dus beschikt over moderne technologie. Daarom kun je met gerust hart kiezen voor een DAB+ ontvanger met een retro design. De hardware aan de binnenkant van de radio zullen altijd modern en van hoge kwaliteit zijn. Een voordeel van DAB+ is dat het digitaal is en het dus ook eenvoudig is om extra informatie mee te sturen met het signaal, bijvoorbeeld de naam van de artiest en gegevens over het album waar een nummer op staat. De informatie die wordt meegegeven is niet bij elke DAB+ ontvanger en DAB+ receiver gelijk en kopers zullen hier dus op moeten letten afhankelijk van hun voorkeuren. Zit er geen display op de DAB+ ontvanger dan kan de radio dus ook geen aanvullende informatie weergeven.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten, of heb je advies nodige bij het kiezen van een DAB+ ontvanger? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contactformulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links